След изкачването ни на Злия зъб от юг заедно с Любо, той естествено започна да търси по-трудно и по-интересно алпийско изкачване за себе си.
Отне му едва няколко дни да открие маймунския ръб на Куклата, а ние въобще не бяхме изненадани, че отново иска да се върне в мальовишката долина!

Предвид безкрайния клеко-хвойнинг по ръба на Куклата, ние му предложихме алтернативен вариант – да изкачим любимия му Зъб, но по източния му гребен, вдигайки по този начин летвата и надграждайки върху предишния ни опит там заедно.

Докато южния ръб представлява само кратък катерачен пасаж, то източния гребен предоставя 3-4 въжета, или около 120м катерене по скала от втора до четвърта категория, включително изцяло отвесни пасажи, както се вижда на схемата по-долу.

fang_east

Съобразявайки се с подготовката на Любо, планирахме програмата като комбинирано приключение в два дни.
Прекарахме първия ден на Витоша, на Комините, за въведение в катеренето и привикване със скалата и екипировката, необходима за изкачването.
Изкатерихме по-лесните маршрути на масива, които отговаряха по трудност и технически характеристики на предстоящия ни алпийски гребен.
Също така затвърдихме знанията за спускане на рапел и се забавлявахме много!

This slideshow requires JavaScript.

Два дни по-късно пристигнахме на ЦПШ и започнахме подхода. С Любо винаги движим бързо и за под два часа вече бяхме до заслон БАК и подготвяхме инвентара за изкачването.

Въпреки късното тръгване по маршрута – почти наобед – северното изложение на първите въжета държеше стабилен хлад и ни караше на всеки няколко движения да топлим ръцете си с дъх или под мишниците, за да се борим с измръзването на пръстите. Катеренето беше леко затруднено и от фирнованите снежните навевки

Най-интересното и хубаво катерене определено беше по третото въже, което е предимно отвесно и с технични винкелообразни пасажи, а излизането му е дори леко надвесно. На снимката вдясно сме посочени двамата с Любо, който ме осигурява, докато водя трето въже. От този ъгъл се добива добра идея за перспективата на нещата!

Последва траверс по финалния ръб до връхната пирамидка, наслаждавайки се по целия път на гледките към Двуглав и Дяволските игли!

pano_featured

This slideshow requires JavaScript.


След кратка почивка и прибиране на излишния инвентар, ни остана само рапела по южния ръб, след който вече пеша и на фона на снишаващото се слънце се спуснахме обратно към ЦПШ…

This slideshow requires JavaScript.

Повече за нашата програма за изкачване по източния гребен можете да прочетете тук: