Съвсем наскоро завършихме работата си по късометражния филм за Adventure Skyrun, чиято премиера ще можете да гледате на 12 ноември, по време на Дни на Предизвикателствата.
Съответно, екипът решихме да си направим една малка почивка и понеже колегата Ицо Тумбев от 100 години ни е поканил да му гостуваме в Смолян, решихме да идем именно там за няколко дни и да покатерим!

Със Сашето и колегата ски учител Ники тръгнахме след работно време от София в понеделник вечер и пристигнахме в Смолян към 21:30-22:00ч.
Разпънахме базовия лагер до еко пътека “Невястата” и каквито сме чалнати, веднага захапахме маршрутите на изкуствената стена до бунгалото.
На Сашето му хрумна идея за яка снимка и даде недотам умната идея да катерим на -2 градуса на челници, пък двамата с Ники, каквито сме титани на мисълта и разсъдливото поведение – едвам се навихме!
Нощно катерене на изкуствена стена
Резултатът беше налице и още веднага, като типични кифли, го обработихме и накатерихме по социалните мрежи! 😀

Издзиндзирикахме си нощта в чувалите и на другата сутрин, още преди да се е подало слънцето, излезнахме навън да фотосинтезираме и да събираме топло.
След едни бързи баници, от които дори Сашето яде (смятайте колко готини баници..или по-скоро колко малко храна си взехме 😀 ) се насочихме към катерачен обект “Турлука” и по-точно – връхната му скална игла.

This slideshow requires JavaScript.


Маршрутите там са по едно въже, наковани и предимно лесни. Има 1-2 с трудност над 6а+, няколко 5в+/5с+ и някоя и друга четворка.
Прекарахме целия ден там като по-лесните турове разцъкахме на джаджи, а останалите катерехме спортно.
Скалата ни впечатли с красотата си! Не очаквахме да видим толкова красив червен гранит точно в Родопите, а се оказа, че района е пълен с обекти, които просто МОЛЯТ да бъдат разработени!

This slideshow requires JavaScript.

По залез, естествено, се разщракахме малко, защото гледката над Смолян е просто невероятна! Ако не сте ходили там, обезателно трябва да посетите града и околните планини! Това е просто една неповторима българска перла!

This slideshow requires JavaScript.

С тъмнината се насочихме към едно от по-готините заведенийца в града, след това се донаплюскахме на свещи и студ в бунгалото.
След манджата аз и Ицо се трупирахме, а Сашето и Ники се върнаха на скалите да разцъкат някой и друг кадър.

This slideshow requires JavaScript.

Следващият ден беше отреден за приключенско катерене и разглеждане на още два катерачни обекта в близост до града.

Първо се насочихме към “Иглата” – 65-метрова скална игла, сгушена в гората на северозапад от града, над квартал “Езерово”.
От колата ни отне около 30-минути подход без път и пътека, докато стигнем основата на иглата.

This slideshow requires JavaScript.


Adventure Style алпинизъм отвсякъде, пък макар и в малък мащаб!
В свръзки Брани-Ицо и Сашо-Ники тръгнахме нагоре по “Corkscrew” тура на иглата – две къси въжета – 30 и 25м – извиващи нагоре по иглата от юг, през западния и гребен.

This slideshow requires JavaScript.


Катеренето е изцяло на джаджи, с тук-таме някой и друг ръждив клин и е като цяло лесно с редуващи се пасажи от трета и четвърта категория за първите 30м и изцяло четвърта категория, психажно катерене за второто въже.

_igp0565
Ето тази тясна камина за мен беше най-интересна – 10м неосигурено катерене, разбира се, с потенциално кофти падане на прага под камината. Последва приятна цепка до върха на иглата, а гледката от там определено си заслужаваше!

14958212_1403343523009092_194104497_o

Едвам се накамарихме четиримата на върха на иглата за някоя и друга снимка и хвърлихме въжетата за рапела по източната стена на иглата.

This slideshow requires JavaScript.


Именно на източната стена се крие едната “перлата в короната” на този обект. Приятен плочесто-винкелест маршрут от около 6а+ – 6в категория, към момента осигурен от нови скални клинове.

This slideshow requires JavaScript.

За него нямахме време, за съжаление, тъй като трябваше да се насочим към втория обект, който Ицо беше предвидил за нас.

Върнахме се до колата, направихме един супер приятен слънчев обяд на поляната до нея и тръгнахме към Беширов Камък.
Обекта представлява скален венец с височина около 130-150м. Повечето турове по него са класически, с ръждиви клинове, но местите катерачи, през последните години, са преекипирали част от туровете.
beshir

Нямахме много време и Сашето и Ники захапаха по първо въже на Перото (~30м, 5а+/5в), докато с Ицката отидохме на първо въже на тур “Кокала” (~25-30м, 5с+ – 6а? ).
“Кокала” е готина линия, чието начало минава през малко таванче, а нататък маршрута върви право нагоре, през леко надвесна скала, която се катери много приятно и разнообразно. Определено препоръчвам тура! Много е красив!
img_8342

Ицо много ми беше говорил за него и се бях надъхал да го онсайтвам, обаче си развалих изкачването с едно супер тъпо падане от недоглеждане на има-няма 8-10м от площадката, та в крайна сметка стана red-point, ама карай да върви! : ))

img_8347
Докато Сашето и Ники продължаваха да катерят по “Перото”, с Ицо се сменихме, за да може и той да направи първо въже на “Кокала”.
За негов късмет, с последните му движения по тура се скри и слънцето в един невероятно спокоен и готин залез. Даже намазахме и приятна гледка към луната!

This slideshow requires JavaScript.

Перфектен завършек на пътуването ни в Смолян!
Скоро можете да очаквате и приключенските програми в района, които сме предвидили за вас!

С това общоекпината ни почивка завърши, но не и моите приключения. Имах административна работа в Разлог, а бях обещал на брат ми да го кача на вр. Вихрен. Типично за нашите опити за алпинизъм, прозорец от добро време нямаше, че даже се затваряше с всеки изминаващ час. Още с пристигането ми по обяд оправихме оборудването и стреляхме нагоре към х. Бъндерица.

This slideshow requires JavaScript.


Бяхме си харесали маршрута по северния гребен на вр. Вихрен. Този хребет опасва от запад северната стена на върха и представлява ръб с дължина около 230м и категория около 3+, с 1-2 по-вертикални пасажа в най-тясната част и доста катерене точно над небезизвестната северна стена. Катеренето като цяло е лесно, но психологически ангажиращо заради дългите пасажи без възможност за осигуряване, а скалата е с не-добро качество и твърде ронлива на места, с много лабилни камъни, особено от североизточната страна на ръба.
Предвид късното ни тръгване и въпреки бързането на подхода, се оказахме в началото на тура на свечеряване.

This slideshow requires JavaScript.


Започнахме да катерим на френска свръзка, но бързо превключихме към нормален стил с осигуряване на площадка. Отне ни почти 3ч да изкачим тура, като през цялото време движехме в мъгла и силен вятър, който ни заскрежи още съвсем в началото.
Може да е едва началото на ноември, но по високата планина си е вече зима! През цялото време катерехме със сечива и котки, като дори слизането към хижа Вихрен впоследствие беше почти изцяло на котки.
_igp0755
Добре, че брат ми е корава гад, и въпреки че това му беше първо алпийско изкачване, се изкефи на макс. Горе на върха даже приличаше на “представителен” алпинист със заскрежена брада.

This slideshow requires JavaScript.


Цялото изкачване ни отне 5ч20мин, което “като за пръв път” за Дребния, считам за добро постижение.
С това общо взето завърших “работната” седмица.

Уикенда отдадох на другата ми работа – като Skydiving Coach на дропзоната на Skydive Sofia. Направихме няколко много приятни скока!
skydive_mish_9

Неделя вечер, след скоковете, с Михаела разпънахме палатка на Вратцата, а понеделник – 7-ми ноември – стреляхме по първото изкачване на скала за Мишката – по “Безенги”. Класика! : ))
Приятни условия за катерене – беше топло и въпреки поривистия вятър от около 20м/сек, скалата ни заслоняваше през по-голямат част от тура и се насладихме напълно на катеренето!
Враца, баце! ^_^

This slideshow requires JavaScript.


Толкова беше топло, че една усойница чак беше излязла да събира топлина до ПСС клина в края на маршрута! 😀

С това завършиха 8 дни, изпълнени с готини приключения с още по-готини хора!
Надявам се, четейки това, да се заредите и вие за супер яки преживявания през идните седмици на ноември! ^_^

Дерзайте!
14971236_1636756929683661_1469124515_n