Рано сутринта на 15 септември, Любо Пенов се свърза с нас със задачата да осигурим изкачването му на вр. Злия зъб в мальовишкия дял на Рила. Предвид опасностите на алпийския терен, Любо беше преценил, че е по-разумно да се обърне към водач за изкачването.

От наша страна, осъзнавайки, че изкачването на Зъба ще бъде бърза и лесна задача, особено с оглед добрата физическа подготовка на Любо, решихме да му предложим по-интересно и по-комплексно приключение, отговарящо на неговите възможности, и така да направим деня му максимално интересен и ползотворен!

Предвидихме изкачване на желания от него връх, комбинирано с траверс на Дяволските Игли и траверс от Халката до вр. Двуглав.
Стартът беше рано сутринта на 16ти, от София.
Стигнахме безаварийно до ЦПШ Мальовица и стартирахме с бодра крачка към заслон Гранитна Вода, откъдето започваше интересната част. Стигнахме до премката между вр. Орловец и Злия зъб за няма и 2:30ч.
Последва изкачването на Злия Зъб и почивка за обяд на върха с гледки към Орловец, Еленката, Мальовица, Кирилова Поляна, Водния чал, вр. Йосифица, Рилски манастир…

dsc00047 dsc00158

След почивката стартирахме с 30м рапел към траверса на Дяволските Игли.

dsc00181 Снимка: Любомир Пенов

Направихме си приятна разходка по ръба, който разкрива респектираща гледка към надвесената стена на Червена Дяволска Игла. Единствената дума, с която мога да опиша видяното е “главозамайващо”!

dsc00299-pano-edit

Любо беше почти неудържим и искаше да се покатери навсякъде!

dsc00444 dsc00357

След дежурните снимки се насочихме и към Двуглав, подсичайки халката и преминавайки за по-интересно точно по скалния ръб!

Връщането направихме отново интересно, подсичайки халката и изкачвайки около 20м ІV-категория скала по рапелния ни път на идване.

След това просто се разходихме лежерно обратно до ЦПШ, наслаждавайки се на вече ниското слънце и настъпващие вечерен хлад…
Както Любо сам каза – направихме деня му много интересен!
Самите ние се радваме изключително много, че докарахме толкова много усмивки на лицето му!

dsc00050

До нови срещи на все по-интересни места!

снимки: AdoreOutdoors, Любомир Пенов